onsdag 16 maj 2012

Napa Smith - Organic IPA

Napa Smith har jag aldrig tidigare hört talas om och såklart heller inte druckit något av, det första här utesluter ju det sist nämnda. 
Men det är ett bryggeri som ligger i Napa Valley, California. Det är ett oberoende craft brewery och deras öl är ”Brewed for Food” som dem själva uttrycker det. Och med det vill dem att deras öl ska va lika självklart och välkommet som en flaska vin till maten. 
Bryggeriet har vunnit guldmedaljer mm i prestigefyllda sammanhang. (Hör man inte det lite för ofta, alla bryggerier stoltserar med medaljer hit och dit, ibland undrar man om det delar ut medaljer som man delar ut baddaren till skolklasser i ett badhus) 
Jag lyckas inte få fram när bryggeriet grundades istället står det om Don Barkley som har gjort craft beer sedan 1978 och tydligen är någon form av ölikon. 

Nåväl. 
Ölen är bärnstensfärgad åt ”nyponsoppa” orange och lite disig, med ett tre fingrar högt kompakt smutsvitt skum som lämnar fina rester på glaset. 

Doften är kraftigt humleblommig, lite kryddig, fruktig, aningar av jäst och tallbarr och inlagda persikor. 

Lite maltig o stickande på tungan, humle beskan tar fort över mot grape men är konstig, för beskt på något vis. Påminner nästan om beskadroppar när beskan ligger kvar länge i munnen. Ölen är ok precis i början tills den här alldeles för koncentrerade ”giftiga” beskan tar över. 

Jag hade faktiskt lite förväntningar på den här, den lät fin och jag kanske har en romantiserad bild av Amerikansk Craft beer (och USA i almenhet, för jag älskar det landet sen jag körde genom det både öst o väst) men det brukar vara bra! 
Synd att inte ölen var bättre, här kunde vi haft en trevlig Amerikansk ekologisk IPA till ett bra pris i fasta sortimentet, nu har vi en smått otrevlig Amerikansk ekologisk IPA i det fasta sortimentet…


Land: USA
Alkoholhalt: 7,1 %
Pris: 21,90 / 355ml 
Nr: 1695
Tillgänglighet: Ny i Ordinarie sortiment
Bästföre Nov-2012


Betyg 2,7 av 5
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar