måndag 14 maj 2012

Barney Flats Oatmeal Stout kommer till ordinarie sortimentet !

När jag surfade runt på manker beer såg jag den fina nyheten att Barney Flats ska bli tillgänglig till hösten. 
En öl jag sneglat på ett antal gånger men inte beställt då det är kollikrav på minst 24 flaskor. 
Ölen ska lanseras i det ordinarie sortimentet till hösten !
Ölen ifråga är alltså Anderson Valley - Barney Flats Oatmeal Stout, som kommer på burkar istället för flaskor som är det man har kunnat beställa. 
Spelar väll ingen roll egentligen, men jag gillar flaskor bättre. 
Men nu ska jag inte klaga när jag äntligen får tillfälle att dricka den här ölen utan att behöva beställa flak av den :) 
Priset landar enligt uppgift på prisvärda 20,90 per burk.

Anderson Valley Brewing Company i Kalifornien är en av de verkliga pionjärerna bakom den stora craft beer-revolutionen i USA. När bryggeriet startades 1987 av Kenneth Allen fanns det 20 småbryggerier i landet. Idag finns det omkring 1 700.

Allen, som på den tiden drev en kiropraktik i det vackra Mendocino County, var först hobbybryggare och upptäckte att han hade ett vatten av bästa kvalité i tomtens brunn. Drömmen blev att förädla det och skapa riktigt smakrik ale. När han var nöjd med resultatet startades bryggeriet i lokala bryggeripuben Buckhorn Saloon.

Flertalet sorter blev snabbt populära och började vinna priser i stora sammanhang. 1996-1998 byggdes verksamheten ut rejält och flyttade till centrala Boonville. Produktionen mer än tiodubblades på kort tid. År 2010 var volymen 26 000 fat.

Samma år överlät nu 70-årige Ken Allen bryggeriet med varm hand till ölimportveteranen Trey White, och med återkomsten av tidigare general manager och bryggmästare Fal Allen har kvalitén säkrats, liksom den fortsatta nyskapande andan.Bryggeriet använder ofta ord och fraser från det lokala boontling-språket för sina öl och förpackningar, som t ex Hop Ottin’ och Barney Flats. Dessutom används traktens maskot Barkley – ”The Legendary Boonville Beer” som logotyp, ett sagodjur som är till hälften björn och till hälften hjort.

Anderson Valley Brewing har fått flera utmärkelser för miljövänlighet, med över hälften av elförsörjningen hämtad från sol- och vindkraft, eget reningsverk och maximal återvinning av förbrukade råvaror och förpackningar.

Det som har skapat all framgång är utan tvekan de rika smakerna hos bryggeriets cirka 15 ölsorter. Karaktären är ofta robust och mjuk på samma gång, med stor maltighet och humlearom från de finaste råvaror som kännetecken. Man anar Kaliforniens soliga klimat och Mendocinos frodiga grönska i smakerna.

Anderson Valley Brewing Company skapar karaktärsfulla öl i bästa möjliga amerikansk craft beer-stil.
Under det första året producerade bolaget cirka 600 fat öl, vilket har växt till 26 000 fat år 2010.


Distrubitör i Sverige är Galatea

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar