söndag 29 april 2012

Bryggeri #13 - Mean Pilot IPA
En hembryggd öl från en kompis som jag har fått. Det här är hans första öl någonsin så det ska såklart bli spännande att prova. Ni kan följa hans bryggeriäventyr här, som är en betydligt mer välskrivna ölblogg än mitt flum. Jag rekommenderar faktiskt att ni tar en titt, det är intressant och bra läsning.

Så hur betygsätter man en kompis öl ? Man vill ju inte va taskig och ge skitbetyg även om den inte är bra. Och kan man ens jämföra den med öl från andra etablerade bryggerier om än mikrobryggerier.
Vet inte, så därför kör jag bara på vad jag tycker och försöker att inte tänka på resten. Men en sak är säker, jag har bara druckit hemmabrygd öl en gång innan, som jag fick jag av en annan känning, och den va inte bra.

Nåväl han kallar som sagt sitt öl för #13 för det är numret på huset han bor i och en ring runt som syftar på gatan som heter något med ring. Etiketten har han gjort själv och den slår iallafall jävligt många andra öl på fingrarna. Jag förvånas ofta över hur fantasilösa och fula många etiketter kan vara. Nej det spelar inte in på ölets smak och betyg men varför inte göra fint hela vägen.

Ölen är bärnstensfärgad mot aprikosbrun lite disig vätska med bottensats som får va kvar i flaskan.
Ett två fingrar högt fint vitt skum som lägger sig ganska fort.

Blommigt humlig doft, IPA inget tvivel om det, fräsch lite grape och tall o en viss jästig ton med konserverade persikor. Doften levererar och lovar gott.

Halvfylligt blommigt med en liten beska, torkad frukt, mer tall än grape i beskan som inte är kvar på tungan speciellt länge, istället kommer en söt lite maltig nästan "belgisk" avrundning, lite klistrig o metallisk, lite kryddiga toner ligger också kvar på tungspetsen. Den relativt höga alkoholhalten värmer och tar kanske lite stor plats.
Kolsyran är ganska fin och lite stickig.

Det känns som ölen inte riktigt kan bestämma sig men för vad den är, doften lovar en IPA men smaken lever inte riktigt upp till det utan känns som en crossover på en IPA och en belgare kanske.
Men ölen är god och förvånansvärt bra, långt bättre än jag trodde va möjligt för en första bryggning, ska bli kul att få smaka på version 2,0 av det här receptet, förutsatt att jag får det....


 Land: SWE
Alkoholhalt: 8,5 %
Pris: Gåva / 330ml 
Nr: 13 ?
Tillgänglighet: Fråga
Bästföre, 3 mån ?


Betyg 3,2 av 5

6 kommentarer:

 1. Tack för recensionen. Kul att läsa, du är riktigt duktig på detta nu.
  Håller med om det, speciellt det där med belgare/IPA. Stör mig på det samtidigt som jag gillar det. Vi får väl kolla vad som hänt med en flaska om några veckor, kan tänka mig att den smakar lite "renare" då.

  SvaraRadera
 2. Skulle meddelat dig att den låg uppe men den kom upp i "natt" och mobilen låg i bilen tills alldeles nyss. Du bryter ny mark med crossoverbrewing, kanske blir det nya, som crossovercooking engång va :-)
  Ölen va verkligen imponerande bra, det är väll just stilen som är det enda frågeteckenet.
  Har en kvar, den ska jag njuta av och dricka med bottensatsen ;-) Glad valborg !

  SvaraRadera
 3. Skulle meddelat dig att den låg uppe men den kom upp i "natt" och mobilen låg i bilen tills alldeles nyss. Du bryter ny mark med crossoverbrewing, kanske blir det nya, som crossovercooking engång va :-)
  Ölen va verkligen imponerande bra, det är väll just stilen som är det enda frågeteckenet.
  Har en kvar, den ska jag njuta av och dricka med bottensatsen ;-) Glad valborg !

  SvaraRadera
 4. Den crossovern finns faktiskt redan. Belgian IPA.

  Dricker en nu och det har faktiskt hänt lite med den. Beskan är något bättre nu, lite "renare" och humlearomen träder fram bättre, mer tall.
  Tror att jästen flockulerat mer så den sitter kvar i botten bättre. Inser nu att den är något för hårt kolsyrad, måste gjort fel när jag beräknade den.

  SvaraRadera
 5. Vad härligt, min andra får stå någon vecka till. Har så mycket i kylen nu... Häll upp den som en "slagen öl" dvs häll i en jämn stråle rakt ner i glaset utan att vinkla det. Det skummar bra och du kan få hälla lite i taget, det tar lite längre tid men det blir nästan alltid bättre tycker jag. Då frigör man mycket av kolsyran och ölen kommer mer till sin rätt, blir mer lättdrucken och mindre bubbligt i magen ;)

  SvaraRadera
 6. Dricker min andra nu, den har blivit bättre !
  Smakar mer IPA och känns lite fylligare, kolsyran var behagligare nu också :)

  SvaraRadera