torsdag 26 april 2012

Borås Bryggeri ! Det låter det.


Borås har fått ett eget bryggeri ! Och som heter just Borås Bryggeri.
Läs deras egen presentation nedan eller gå in på deras hemsida här 

"Borås har historiskt bara haft ett fåtal bryggerier i staden. Bland dessa kan nämnas Bergs Bryggeri, Jonssons Bryggeri, Nya Bryggeriet och Sandwalls Bryggeri. Alla dessa har tyvärr försvunnit och nya bryggerier har under senare tid lyst med sin frånvaro…fram tills nu!

Borås Bryggeri är ett nystartat mikrobryggeri som initialt kommer fokusera på tillverkning av olika sorters Ale. Produkterna kommer att vara äkta hantverksprodukter, som bryggs med omsorg och av förstaklassiga råvaror. All utveckling, bryggning och tappning kommer att ske i Borås. Till en början finns det endast en ljus variant, Saxen Ljus, men relativt snart kommer sortimentet att utökas med en mörk Ale. 

Vill ni redan nu pröva deras öl så finns det exklusivt att tillgå på The Bishops Arms i Borås. Senare kommer det att finnas tillgängligt på fler utskänkningsställen och produkterna kommer även lanseras på Systembolaget."

Än så länge finns det bara en ljus ale som heter Saxen Ljus och är bryggd med humle ifrån främst Nya Zeeland och USA, vilka framgår ej.
Ölen är en färsköl som är opastöriserad och ofiltrerad.
Smaken beskrivs som fyllig med balanserad, frisk, humle karaktär med en alkoholhalt på 5,4 % som är tappad på en 50 cl flaska.

Det är även en mörk ale på gång, Saxen Mörk kort och gott.
Succé eller ej det återstår att se men man kan inte annat än att glädjas åt detta, och det ska bli mycket trevligt att få prova ölen. En recension kommer så fort jag fått mina klor kring en flaska.

Deras logga känns lite skum dock, jag undrar vad den är tänkt att symbolisera ?

Man kan åter igen konstatera att öl och bryggtrenden är stadigt uppåt i landet :)

2 kommentarer:

 1. Jag har prövat saxen ljus och jag kan säga är det är för jäkla bra.

  Den har en rejäl beska och tydlig humlekaraktär, humlen påminner mig om amerikanska "micro brews" så det kan säkert vara så att det är cascade humle som använts.

  99 kr för denna öl på bishop arms i Borås var som hittat :) jag rekommenderar den starkt!

  Med vänliga hälsningar
  Mattias

  SvaraRadera
 2. Härligt, den låter fin som du beskriver den.
  Ska prova den nästa gång jag är på stadens gator och inte har bilen med mig :)

  SvaraRadera