tisdag 4 september 2012

Köpenhamn, stad i världen, världens stad!


Första öl besöket värt att nämnas gjordes på Den Tatoverede Enke, en krok som har en förkärlek till Belgiska drycker. Med 16 kranar och över 100 olika flasköl finns det att välja på, ett bra ölställe om du vill prova att dricka belgiskt helt enkelt. Även mat serveras och den matchas med belgisk öl som passar, mycket av maten lagas även med öl som ingrediens.
Här drack jag en Valeir Extra 6,5%, en belgisk ale från Brouwerij Contreras. Fick inget riktigt grepp om den men den va god och lite speciell, Frisk, fruktig och humlig. 3,5 av 5


Det finns ju även några små ölaffärer i staden där man kan hitta sånt man inte gör hemma eller måste köpa ett helt kolli av (24st) för att komma över. 
Första affären jag va i heter Barleywine, en riktigt trevlig liten affär med ett stort utbud (det största av de tre jag besökte skulle det visa sig). Affären har tydligen precis fått ett nytt läge, den nya lokalen ligger väldigt nära Nyhamn, lätt att hitta till då de flesta fastnar i den turistfällan förr eller senare. 
En mycket trevlig dam och hennes gubbe i de övre åldrarna skötte ruliangsen, samtidigt som det spisades riktigt sköna blus vax på vinylspelaren i lokalen.
Köpte ovanstående fem flaskor, en Lava, finns att få tag i här men bara via helt kollie, det samma gäller omnipollos öl Mazarin och Samuel Smiths Imperial Stout. Det andra två finns inte.
Riktigt kul öl att prova och mycket bra butik! 

Här, i en vanlig mataffär såldes det öl till höger och vänster, och inte bara skit heller ;)


mother
Ett annat besök som är värt att nämnas är restaurangen mother det här är verkligen ett toppenställe.

Restaurangen ligger i Kødbyen, The Meatpacking District, inte långt från C-stationen och har behållit mycket av den ursprungliga lokalens utseende, det vill säga rått industristuk med spruckna kakelväggar. Namnet kommer från att surdegen är alla bröds moder.

Allt bakas i vedugnen, det blir fantastiskt gott! Servicen va oklanderlig och väldigt "familjär".

Till maten drack vi Menabrea (nr 89787
En maltig lager öl som inte sticker ut nämnvärt men som smakade bra till maten och efter ett par timmars promenerande. 

Super goda pizzor!


Mikkeller Bar, 20 kranar från Mikeller och världens bästa bryggerier.

Där drack jag, Evil Twin P.H.A.T. Porter (6%) och Pizza Port The Ripper (5,5%).
Evil Twin portern smakade av rostad malt, fruktig med en hint av kaffe och choklad, aningen tunn.
Betyg 3,6 av 5

The Ripper är en Engelish Pale Ale, den va riktigt bra. Fint ballanserad mellan malt och humle, en ganska okomplicerad bra öl rakt av. Maltig och aningen colasöt, lätt brödig, humlen är närvarande mot grape och blomigt. Fin balans.
Betyg 4,1 av 5 


Jag avslutade med en Mikeller 1000 IBU, kraftigt humlad med doft av barr, kåda och kattpiss.
Smaken är söt men sen kommer en otrolig beska mot barr och tall, det här kräver sin man. 
Jag kan uppskatta det här men det är nog inte för alla, tjejen tyckte inte om den.
Betyg 4,1 av 5 

Leon (Omnipollo) och Hoppin Frog köpte jag på Kioske som ligger i Vesterbro en trevlig liten butik med mycket bra ölutbud. 
I det området ligger även Ölbutikken, närmare bestämt på den ökända Istedgade. 
Där köpte jag resterande öl på bilden, två från mikkeller och två från Evil Twin och en Rochfort 6. Den enda jag inte provat av den familjen.

Jag gick även förbi Barleywine en gång till och köpte två öl från Goose Island, ett Chicago bryggeri som jag hört gott om. Ville ha dras Country Stout men den fans inte någon stans att få tag i. Oatmeal Stouten på bilden är en av världens 25 bästa är enligt Mens Journal.
Limfjords Porter är fin fina grejer och kostade 10,50 i en mataffär, det är prisvärt! Vi stanade även i Malmö på vägen hem och på lilla Torget åt vi på Izakaya koi. Där hade dom på menyn "Japansk Ale". När jag frågade vad det var för märke sa den relativt otrevliga servitrisen att det gick inte ens att uttala. Jag hoppades på Hitachino och det va det, (hur jävla svårt är det att uttala). Till ölen fick vi någon form av vanliga repiga juiceglas, vem vill dricka en öl för nästa 100.- styck ur ett sådant glas?
Nå väl, jag hämtade vinglas. Trots den tråkiga servicen va maten väldigt bra och ölen va fin fin!HITACHINO NEST BEER JAPANESE CLASSIC ALE 7%
Den här cederträfatlagrade IPAn på 7% va riktigt god, maltig aningen söt, fruktig med humlig närvaro och en god pepprig ton från fatlagringen.
Betyg 4,4 av 5 

HITACHINO NEST BEER RED RICE ALE 7%
Ale fermenterad på sake-jäst och rött ris, den här va inte lika vass men ändå god. 
Ganska lätt, aningen söt, ris, och det finns en liten beska där också.
Betyg 3,1 av 5

Köpenhamn är en fantastiskt skön stad och det finns många bra ställen att dricka öl på, men även att handla med sig ett par flaskor på!

Peace out!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar